Voluit Leven

In april hebben we met succes de eerste Voluit Leven training afgerond. Wat is Voluit Leven en wat heb je eraan? Voluit Leven is een ACT-training. ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie.

Wat wil je als mens het liefst wanneer je pijn of lijden ervaart? De meeste mensen willen dat het verdwijnt. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Daar heb je ook van alles voor in je gereedschapskist. Vaak in de vorm van vermijden, verdoven of afleiden. Als vermijden niet werkt proberen we het probleem aan te vallen met onze gedachten. Voor problemen in de buitenwereld werkt dat ook: je denkt over het probleem na en lost het op. Denk bijvoorbeeld aan wat je doet als je dak lekt of wanneer je voorraadkast leeg is. Deze tactiek proberen we ook toe te passen op onze angsten, eenzaamheid, depressie, liefdesverdriet en alle andere vormen van psychisch lijden. Vechten of vlucht: piekeren of vermijden. Met interne problemen werkt het alleen niet. We piekeren ons een slag in de rondte of verdwijnen bijvoorbeeld in een Netflix serie of iets anders. Alleen het leiden blijft. Wanneer de oude tactieken niet helpen, wat helpt dan wel?

Bij Voluit Leven leer je om te accepteren wat je niet kunt veranderen. Dat biedt ruimte om naar je waarden te leven en dat kan alleen als je het leven omarmt met de aangename en onaangename kanten ervan. Voluit Leven gaat om accepteren wat je niet veranderen kan, afstand nemen van schadelijke gedachtenpatronen en ontdekken dat je iemand bent los van je gedachten, emoties en je zelfbeeld.

Als we terugkijken op de afgelopen training valt op dat iedere deelnemer een heel eigen pad heeft bewandeld. Iedereen is eigen uitdagingen tegengekomen, is tot inzicht gekomen en heeft groeistappen gezet. De training biedt 10 sessies die de alle aspecten van de ACT aanstipt. Daarna is er natuurlijk alle ruimte om met je behandelaren/ervaringsdeskundige verder de verdieping in te gaan als je daar behoefte aan hebt.

De volgende training start 11 september en zal in tegenstelling tot de eerste training wekelijks gegeven worden op maandag om kwart over vier. De groep bestaat uit vijf tot zeven deelnemers. Om je voor te bereiden begin je vast met het lezen van de inleiding en hoofdstuk 1 van het boek Voluit Leven van Bohlmeijer en Hulsbergen. Je kunt dit boek bestellen via bol.com, de kosten zijn ongeveer 30 euro. De training wordt gegeven worden door Erik en Paula. Informeer bij je behandelaar of via info@eigenwijsherstel.nl

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *